duminică, 10 ianuarie 2016

CLĂTITE BĂNĂŢENE

Ingrediente pentru 14 clătite într-o tigaie pentru clătite de 19 cm diametru
  • 250 gr făină
  • 5 linguri zahăr
  • 250 ml lapte rece
  • 120 ml apă minerală/sifon
  • 2 ouă întregi
  • un strop sare
  • unt pentru uns forma 
 Ingrediente pentru umplutură

  • 500 kg brânză dulce proaspătă de vacă sau ricotta
  • 2 ouă
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 80 gr zahăr
  • coaja rasă de la o lămâie
  • stafide opţional

Ingrediente pentru bezea
  • 5 albuşuri
  • 100 gr zahăr
  • un strop sare
Ingrediente pentru cremă
  • 5gălbenuşuri
  • 100 gr zahăr
  • 200 gr smântână dulce
  • 1 plic zahăr vanilat
Mod de preparare 
Cu un tel se bat ouăle întregi împreună cu zahărul, sarea, zahărul vanilat, se adaugă făina. 
Se diluează concomitent cu laptele rece, iar la final cu apa minerală.
Clătitele se coc într-o tigaie teflonată.
Eu, la prima clătită am uns tigaia cu un pic de ulei, după care le-am copt fără a mai adăuga grăsimi.
Am folosit un polonic mic pentru fiecare clătită.

Pentru umplutura cu brânză.
Într-un bol sfărâmaţi cu o furculiţă brânza, adăugaţi coaja de lămâie, separat frecaţi 2 gălbenuşuri cu zahărul, albuşurile se bat spumă, după care încorporaţi în brânză gălenuşurile şi ultima data albuşurile spumă.

Ungeţi cu unt un vas termorezistent, umpleţi clătitele cu câte o lingură de brânză şi împăturaţi-le ca pe nişte sarmale.
Pregătiţi crema de gălbenuş astfel:
Separaţi de albuş 5 ouă şi mixaţi gălbenuşurile cu 80 gr zahăr până devine o cremă albicioasă.
Adăugaţi smântâna şi mai mixaţi până se omogenizează bine.
Turnaţi crema rezultată peste clătite şi puneţi-le la copt pentru circa 25-30 min până se va închega crema.


Între timp pregătiţi bezeaua (spuma de albuşuri).
Cu un tel bateţi din albuşuri o spumă tare împreună cu cu strop de sare după care încet încorporaţi zahărul.
Scoateţi din cuptor clătitele şi împărţiti toată bezeaua deasupra.
Puneţi înpoi în cuptor pentru circa 10 min, până când bezeaua se va carameliza uşor deasupra.

M-am inspirat după reţeta Laurei laurenţiu, dar uşor modificată.
Vă aştept să lasaţi sugestiile sau comentările voastre în căsuţa de mai jos.

Vă doresc POFTĂ BUNĂ şi spor la bucătărit.
Mă găsiţi şi pe Facebook la un clik distanţă

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu