Ingrediente
- 1/2 kg cartofi fierţi în coajă
- 1/2 kg prune dulci coapte
- 1 ou întreg
- unt cât o nucă
- făină 300-350 gr.
- sare
- zahăr tos (câte prune, atâtea linguriţe mici de zahăr) + 3 linguri mari pentru pesmet
- 1 linguriţă scorţişoară pulbere
- pesmet 100-150 gr.
- 2 linguri ulei
- nuci măcinate, opţional.
Se pun la fiert în apă cu sare cartofii cu coajă cu tot.
Într-o altă oală de circa 5 l puneţi la fiert apă cu un pic de sare.
Într-un alt vas pregătiţi pesmetul astfel: puneţi 2 linguri de ulei, când s-a încălzit adăugaţi pesmetul şi amestecaţi circa jum. min. Luaţi de pe foc şi când s-a răcit adăugaţi 2-3 linguri de zahăr tos şi nucile măcinate.
După ce cartofii s-au fiert, se decojesc şi cu o presă pentru piure se face un piure fin în care se adaugă bucăţica de unt.
Puneţi într-un bol făina cernută, piureul (după ce s-a răcit), un ou întreg, un pic de sare şi frământaţi un aluat.
Masa de lucru se presară cu făină şi din aluat se întinde o foaie de circa jum. de cm.
Se decupează discuri cu un pahar rotund.
În fiecare disc puneţi o prună întreagă (fără sâmburi) iar în înteriorul ei câte o linguriţă mică de zahăr tos amestecat cu praf de scorţiţoară.
Cu ajutorul degetelor se închid gomboţii şi se pun pe o tavă presărată bine cu făină.
Repetaţi procedura până terminaţi de împlutut toţi gomboţii.
Gomboţii se pun în apă clocotită, se amestecă cu grijă să nu se lipească de fundul vasului şi când încep să se ridice, cu o paletă de scurs se scot din apă şi se pun în pesmet.
Se servesc atât calde cât şi reci, ca şi desert sau ca felul doi.
Sfat pentru începători
- Aluatul nu trebuie să fie nici prea tare dar nici prea moale. Cu cât sunt mai mulţi cartofi cu atât gomboţii sunt mai moi şi mai buni însă riscaţi să se desfacă. Gomboţii astfel preparaţi (cruzi) puteţi să îi puneţi şi în congelator pentru iarnă. Se aşează pe o farfurie de plastic presărat bine cu făină una lângă alta fără să se unească. După ce s-au congelat, le puneţi pe toate într-o pungă.
- Când uniţi capătul aluatului vă ajută foarte mult dacă vă umeziţi degetele (astfel vor rămâne perfect lipite) şi după aceea îi modelaţi ca şi gomboţi pe platforma de lucru presărată în abundenţă cu făină.
- Folosiţi prune întregi şi nu jumătăţi. Scoateţi sâmburii fără a desface în 2 bucăţi prunele, astfel se vor închide foarte frumos după ce aţi umplut-o cu zahăr şi scorţişoară, iar când se vor tăia gomboţii în două o să curgă siropul parfumat şi dulce. Vezi poza.
Vă doresc POFTĂ BUNĂ şi spor la bucătărit.
Mă găsiţi şi pe Facebook la un clik distanţă
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu