marți, 29 decembrie 2015

TORT RUSESC MEDOVIK


Ingrediente
  • 4 linguri mari de miere
  • 60 gr unt
  • 2 linguriţe bicarbonat de sodiu
  • 500 gr făină albă 000
  • 200 gr zahăr
  • un strop sare
Ingrediente pentru cremă
  • 1 kg smântână fermentată 32-36% conţinut de grăsime
  • 200 gr nuci măcinate + 50 gr pentru decor
  • 100 gr zahăr pulbere

Mod de preparare
Înainte de toate, luaţi o formă rotundă de tort, detaşaţi fundul acesteia şi desenaţi  9-10-11-12 cercuri pe hârtia de copt pe care apoi le decupaţi.
Tava mea are 28 cm în diagonală şi mi-au ieşit 9 foi.
Dacă alegeţi o tavă mai mică, o să aveţi 10,11,12 foi (în funcţie de diagonala tăvii.)

Pregătiţi două oale care să intre una într- alta.
În cea mai mare puneţi apă la fiert.
În cea de-a doua, puneţi pe rând ouăle, mierea, untul, zahărul, un strop de sare, le omogenizaţi cu telul şi puneţi oala peste cea cu apă clocotită, dar cu atenţie, fundul oalei nu trebuie să atingă luciul apei.
Se amestecă în continuu până când se topeşte tot zahărul.

Adăugaţi cele 2 linguriţe de bicarbonat de sodiu şi continuaţi să amestecaţi până când compoziţia devine cremoasă şi creşte în volum.

Se ia oala de pe aburi şi se încorporează circa 90% din făina cernută.

Se frământă în continuare cu mâna şi dacă mai este necesar adăugaţi şi restul de făină.
Aluatul trebuie să fie  uşor de modelat (nu foarte tare).
Acum urmează partea mai interesantă.
Răsturnaţi aluatul pe masa de lucru presărată cu făină. Împărţiţi aluatul în 9 -12 părţi egale.

Între timp încălziţi cuptorul.
Ţineţi cont că aluatul conţine miere şi când se răceşte  va fi greu de întins.
De aceea, acoperiţi cu un prosop bilele de aluat ca să le păstraţi călduţe.
Întindeţi aluatul direct pe hârtia de copt presărată cu făină. Foile trebuie să fie foarte subţiri.
Ca foile să fie perfect rotunde, m-a ajutat forma de tort.


Mutaţi foaia de copt cu aluat cu tot pe fundul detaşabil a formei de tort.
Repetaţi procedura până coaceţi toate foile. (fiecare foaie de tort se întinde pe foile de copt decupate înainte de începerea lucrului.)
Foile se coc la 180-190 grade 4-5 min, până devin aurii.

Crema
Smântâna se bate cremă cu ajutorul un mixer, se adaugă zahărul pudră şi nucile măcinate.

Asamblarea tortului se face pe un platou perfect întins. Unica grijă trebuie avută doar la împărţirea cremei, deoarece a doua zi tortul trebuie îmbrăcat.
După ce s-a terminat de asamblat, se  acoperă cu o folie alimentară şi se pune în frigider până a doua zi.
A doua zi se îmbracă tortul cu crema rămasă şi deasupra se presară 50 gr nucă măcinată, sau se decorează cu un pos după bunul plac.

Vă doresc POFTĂ BUNĂ şi spor la bucătărit.
Mă găsiţi şi pe Facebook la un clik distanţă

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu