luni, 29 decembrie 2014

Sarmale /Romanian Cabbage Rolls


Ingrediente
  • 150 gr orez
  • 500 gr carne măcinată de porc
  • 2 cepe roșii
  • 1 cățel de usturoi
  • sare, piper, boia după gust
  • frunze de varză murată,
  • 200 gr cârnați, costiță afumată (opțional)
  • 3 frunze de dafin
  • cimbru uscat
Mod de preparare
Ceapa se taie în bucăți mici și se călește în 3 linguri ulei.
Se adaugă orezul spălat și scurs de apă și se călesc împreună circa 1 min, după care adăugăm carnea tocată, care deasemenea se călește până devine albicioasă la culoare.
Se condimentează cu sare, piper, 1 lingură de boia dulce, cimbru uscat și se lasă să se răcească suficient cât să se poată umple foile de varză.
Între timp se pregăteștesc foile de varză, la care tăiem partea groasă, de lângă cotor, iar dacă frunzele sunt mari, se taie în jumătate.
Se ia cu lingura din compoziție, se pune deasupra foii de varză care se rulează iar capetele se introduc înăuntru cu degetul.
După ce s-au umplut toate sărmăluțele, luăm o oală, așezăm pe fundul oalei varză murată tăiată mărunt, peste care așezăm jur împrejur sărmăluțele. În mijloc lăsăm un gol, unde vom pune cârnăciori, costița afumată sau orice altă afumătură, tăiată în bucăți mai mari.
Deasupra se pune varză măruntă iar oala se umple cu apă amestecată cu suc de roșii. (suc de roșii opțional.)
Să nu uitați să adăugați frunzele de dafin.
În timpul fierberii nu se amestecă, ci eventual se scutură oala formând un semicerc.
Se fierb la foc mic circa 30 min, (cât să devină tocătura fiartă).
După ce s-au fiert se poate introduce câteva minute în cuptor pentru a se rumeni un pic.
Se servește cu mămăliguță fiartă și smântână.

PS. Despre sarmale se poate povesti multe.
Este preparatul nostru tradițional și mă și gândeam să o postez sau nu. Nu cred că există român care să nu fi mâncat sau să nu îi fi plăcut sarmalele.
Dar....ce rol ar mai avea blogurile culinare dacă nu s-ar posta cele mai bune rețete tradiționale.
Din Banat până în Dobrogea, din Ardeal până în depărtata Moldovă, de la un colț de țară la altul, sarmalele nu au același gust.
Depinde de zona și de tradițiile culinare specifice zonei.
Sarmalele se pot găti în multe feluri, enumăr doar câteva modalități.
Se poate face din varză dulce, sau varză murată, din foi de viță sau frunze de gulii.
Unii adaugă suc de roșii, alții doar moare de la varză, unii pun tarhon, chimen, dafin, alții cimbru.
Umplutura poate fi din diferite cărnuri: de pui, de gâscă, de pește, carne amestec vită-porc.
Orezul poate fi înlocuit cu pisat.... și încă lista nu s-a terminat.
Vă doresc POFTĂ BUNĂ, și dați un LIKE pe facebook dacă v-a plăcut sau scrieţi impresiile voastre.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu