Ingrediente
- 750 gr făină
- 100 gr unt moale
- 450 gr miere
- 1,5 linguriţe de bicarbonat de sodiu
- 3 ouă +1 pentru uns turtele (dacă nu le alegeţi să le glazuraţi)
- 2 linguriţe scorţişoară
- 1 linguriţă mică de cafea cuişoare măcinate (sau după gust, nucşoară, coajă rasă de lămâie sau portocală, ghimbir, vanilie, etc.)
- 3-4 linguri de lapte
- 2 albusuri
- 300 gr zahăr pudră
- câteva picături de colorant dacă doriţi turte colorate
- 2 linguri apă călduţă sau 1-2 linguri suc de lămâie/portocale
Mod de preparare
Într-un bol amestecăm toate ingredientele solide.
Într-un alt bol cu un tel amestecăm cele 3 ouă cu mierea şi untul moale, după care turnăm amestecul lichid în cel uscat şi le omogenizăm cu mâna.
Dacă este nevoie, se adaugă un pic de lapte doar cât să se lege aluatul.
Pentru a se putea întinde coca, este necesar să o puneţi în frigider pentru câteva ore.
De aceea cel mai recomandat este să pregătiţi aluatul cu o seară înainte şi ziua următoare doar o întindeţi.
Este incredibil cum coca se transformă şi cât de uşor puteti lucra cu ea după ce a stat la rece.
Dar dacă totuşi timpul nu vă permite, puneţi pune coca şi în congelator pentru circa 1 oră după care puteţi proceda la întinderea acestuia.
După ce aţi scos aluatul din frigider, puteţi să pregătiţi turta dulce cum doriţi.
Varianta I. Rupeţi bucăţi mici de aluat şi modelaţi în palmă bulgăraşi rotunzi cât o nucă
sau
Varianta II . Pe masa de lucru pe care în prealabil aţi presărat din abundenţă făină, întindeţi o foaie de circa 5 mm si cu ajutorul formelor decupaţi turtele (îngeraşi, stea, brăduţi, inimioare, iepuraşi, etc) şi le aşezaţi în tava tapetată cu hârtie de copt.
Se coc în cuptor la circa 170 grade 10 min, (timpul poate varia în funcţie de cuptor) .
Atenţie! Dacă prima tavă alegeţi să fie turte bombate, atunci necesită mai mult timp de coacere circa 20 min.
Glazura
Turtele pot să rămână şi neglazurate.
În aces caz, înainte de a le introduce în cuptor, le ungeti deasupra cu gălbenuş de ou.
Dacă alegeţi varianta glazurării, pregătiţi glazura şi o aplicaţi după ce turtele s-au răcit.
Eu am preferat să le las albe, fiind şi Crăciun, dar de Paşti cu siguranţă am să le dau alte forme şi o notă de culoare!
Se bat spumă albuşurile şi se adaugă puţin câte puţin zahărul pulbere.
Pentru ca zahărul să se topească perfect, adăugaţi 1 lingură de suc de lămâie (dacă doriţi ca glazura să aibă un gust acrişor), sau 1-2 linguri de apă călduţă.
Spuma trebuie să aibă consistenţa unei creme.
După ce turtele s-au răcit, luaţi una câte una şi le introduceţi cu faţa în spumă după care le aşezaţi pe un grătar până se va usca spuma.
Eu le-am lăsat până ziua următoare.
Turta dulce cu miere pregătită astfel cu siguranţă v-a fi pe gustul vostru. Sunt foarte aspectuoase, uşor de făcut şi nu necesită timp pentru a se înmuia.
Se pot păstra timp mai îndelungat fără să se usuce.
Vă doresc POFTĂ BUNĂ şi spor la bucătărit.
Mă găsiţi şi pe Facebook la un clik distanţă
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu