luni, 1 decembrie 2014

GEM DE DOVLEAC CU PORTOCALE




 Ingrediente
1,5 kg dovleac dat prin răzătoare
2 buc. portocale
3 buc. lămâie
1 linguriţă ghimbir ras
1 kg zahăr (zahăr cu gelatină) sau 2 plicuri gel fix

Mod de preparare
Se dă prin răzătoare 1,5 dovleac, se pune într-o cratiţă, se toarnă apă doar cât să o acopere şi se fierbe circa 10 -15 min.
Se ia de pe foc şi se lasă la răcit după care se adaugă pulpa de la 2 portocale, 3 lămâi, şi o linguriţă de ghimbir ras. (opţional).
Se pune pe foc şi se lasă la fiert încă 15 min, după care gemul clocotind se pune în borcane  curate (sterilizate şi uscate) după care se întorc cu capul în jos.
Folosind această metodă nu mai este necesar să se adauge conservant.

PS. În loc de portocale se poate adăuga pulpă de kiwi, smokine proaspete, caise uscate, măr verde, sau alte fructe compatibile la gust cu dovleacul, şi/sau cardamomul - această aromă preţioasă a Indiei, scorţişoare, astfel veţi obţine de fiecare dată gusturi şi arome diferite.
       Având în vedere că acest gem se face în lunile oct-nov. când dovlecii devin dulci şi vin consumate în scurt timp - iarna, am ales această metodă de a întoarce borcanul cu gura în jos, modalitate neîmbrăţişată de mulţi dintre bloggeri, dar mai sănătoasă.
         Tot ca o completare, eu am dat gemul prin blender, deoarece am ales să pus pulpe de portocale şi lămâie .

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu