sâmbătă, 3 ianuarie 2015

LAPTE DE PASĂRE





Ingrediente
  • 4 ouă
  • 150 gr. zahăr pudră
  • păstaie de vanilie 4 cm
  • 1 plic zahăr vanilat (în spumă) 
  • 1 l lapte
Pentru ornat
  • fulgi  de ciocolată sau pulbere de cacao
Mod de preparare
1.Se separă gălbenușurile de albuș în 2 vase separate.
2. Gălbenușurile se freacă cu zahărul pudră până devin albicioase și își dublează volumul.
 
 3. Albușurile se bat spumă tare după care se adaugă un plic zahăr vanilat.
 4. Se taie cu cuțitul mijlocul unei păstăi de vanilie, se scoate partea cu semințe (cremoasă) și se pune în laptele care se pune la fiert.
  5. Când laptele s-a fiert, cu ajutorul unei linguri puneți 3 linguri de spumă în lapte. Când vedeți că s-a umflat suficient de mult, întoarceți spumele cu partea de sus - în jos. Nu puneți mai mult de 3 linguri de spumă deoarece se umflă și nu îl mai puteți întoarce fără a le rupe.
6. Se scot găluștele de spumă și se pun într-un alt bol. Se repetă procedura până terminați toată spuma.
 7. În acest moment luăm laptele de pe foc și cu un polonic adăugăm câte puțin în gălbenușurile frecate cu zahăr. După ce ați încorporat tot laptele, turnați lichidul înapoi în oală și spuneți-l pe foc mic, continuând să amestecați până începe să se îngroașe, după care închideți focul.
Se continuă amestecarea până se mai răcește un pic (2 min.) și după ce s-a răcit complet, se toarnă în cupe, boluri mai mici sau mai mari, cum doriți.
8. Găluștele de spumă se pun deasupra, se ornează cu fulgi de ciocolată, sau se presară pudră de cacao.

9. Preparatul se pune la frigider și se consumă rece.
Vă doresc Poftă Bună!

PS. Acest mod de a prepara laptele de pasăre este cel mai vechi și original. 
A se adăuga făină, amidon, budincă de vanilie, scorțișoare, cacao, caramel, căpșuni, sau spuma coaptă în cuptor, sunt versiuni moderne ale rețetei.
Eu am ales să prepar rețeta originală, pentru a nu se pierde în timp originalitatea acestui preparat.

Poate vreți să cunoașteți legenda acestui preparat
Primele scrieri despre acest preparat a apărut în sec. 17 în limba greacă  ὀρνιϑόγαλον, iar prin mijlocul secolului 18 deja se vorbea ca fiind un preparat foarte delicios. 
În anul 1834 apare în rețetarele mai multor țări. Gastronomii afirmă că acest preparat ar data din timpuri și mai vechi, din antichitate când anumitor preparate culinare se dădeau denumiri legendare. Grecii au mai numit acest preparat ''mâncarea zeilor''.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu