duminică, 27 decembrie 2015

SĂRĂŢELE


Ingrediente
  • 800 gr făină albă 
  • 200 gr unt
  • 200 gr untură de porc
  • 4-5 linguri smântână
  • 2-3 lingurite de sare
  • 50 gr. drojdie de bere    
  • 100 ml lapte călduţ
  • 2 linguri de zahăr
  • 1 ou pentru uns sărăţelele înainte de a le pune în cuptor
  • 5 linguri chimion şi /sau/susan/mac/caşcaval ras/telemea după preferinţe
Mod de preparare
Se cerne făina într-un bol mare,se adaugă untura şi untul tăiat în cubuleţe şi se încorporează în făină până se obţine o textură nisipoasă, după care se adaugă sarea, smâmtâna (o puteţi înlocui şi cu un pahar de  iaurt).
Într-un alt bol mic se sfărâmă drojdia cu o furculiţă, se adaugă 1 lingură de zahăr, 2 de făină şi laptele călduţ, se lichefiează, se acoperă cu o folie alimentară şi se lasă la crescut până îţi triplează volumul.
Drojdia crescută se adaugă în compoziţia de făină, aluatul se frământă şi se lasă la crescut circa 1 h. (într-un loc călduţ, acoperit cu un şervet de bucătărie.
Între timp se pregăteşte (încinge) cuptorul.
Tăvile se tapetează cu hârtie de copt. (Ca să stea mai bine hârtia de copt, udaţi înainte fundul tăvilor cu apă.)
Se bate oul întreg cu care se vor unge sărăţelele.
Se rade caşcavalul sau telemeaua.
Se pregătesc chimionul şi/sau/ macul/susanul.
După ce aluatul a crescut suficient se împarte în 2 sau 3 buc, se întinde cu sucitorul până obţinem o foaie de circa 4-5 mm, se decupează cu pintenul sau cu rola de tăiat pizza în formă de dreptunghiuri de circa 15 cm şi se aşează în tava de copt.
Se ung cu oul bătut şi se presară deasupra cu chimen/mac/susan/telemea sau caşcaval.


Eu am lucrat în paralel cu 4 tăvi. Când am terminat de umplut ultima tavă abia atunci am început să le pun în cuptor, astfel aluatul s-a mai odihnit şi a mai crescut chiar şi în tavă înainte de a le introduce în cuptor.
Se pun la copt la 180 grade circa 15 min.
Din cantitatea de mai sus mi-au iesit 4 tăvi +1 în formă de covrigi.



Vă doresc POFTĂ BUNĂ şi spor la bucătărit.
Mă găsiţi şi pe Facebook la un clik distanţă

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu